2020: Turizm Tarihinde En Kötü Yıl Olarak Tarihe Geçti!

02/02/2021
İlker Korkmaz

Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) geçtiğimiz hafta açıkladığı en son verilere göre uluslararası gelişlerin %74 oranında düşmesiyle, küresel turizm 2020’de rekor düzeyde en kötü yılını yaşayarak tarihe geçti. Dünya çapındaki destinasyonlar, yaygın seyahat kısıtlamaları nedeniyle talepte benzeri görülmemiş bir düşüş ve önceki yıla göre 1 milyar daha az uluslararası ulaşım ile 2020 yılını geri bıraktı.

UNWTO Dünya Turizm Barometresine göre, uluslararası seyahatlerdeki düşüş ihracat gelirlerinde tahmini 1,3 trilyon ABD doları kaybı temsil ediyor (2009 küresel ekonomik kriz sırasında kaydedilen kaybın 11 katından fazla). Kriz, çoğu küçük ve orta ölçekli işletmelerde olmak üzere 100 ile 120 milyon arasında doğrudan turizm ve turizmle bağlantılı iş kolunu etkiledi.

Ülkelerin geliştirmiş oldukları aşılarla birlikte öncü ülkelerde aşılama kampanyalarının kademeli olarak başlamasının tüketici güveninin yeniden kazanılmasına yardımcı olması, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesine katkıda bulunması ve önümüzdeki yıl boyunca seyahatleri yavaşça normalleştirmesi bekleniyor. Diğer taraftan geçtiğimiz aralık ayında Birleşik Krallık’tan gelen mutasyon haberleri ile birlikte, birçok ülke virüsün değişen doğasıyla birlikte risk almamak adına daha katı seyahat kısıtlamaları getirmeye başladı. Bunlar arasında zorunlu testler, karantinalar ve bazı durumlarda sınırların tamamen kapatılması yer almakta ve bunların tümü uluslararası seyahatin yeniden başlamasını zorlaştırmaktadır.

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili: “Güvenli uluslararası seyahati bir olasılık haline getirmek için çok şey yapılmış olsa da, krizin henüz sona ermediğinin farkındayız. Test, izleme ve aşılama sertifikaları dahil olmak üzere COVID-19’un seyahatle ilgili risk azaltma önlemlerinin uyumlaştırılması, koordinasyonu ve dijitalleştirilmesi güvenli seyahati teşvik etmek ve koşullar izin verdiğinde turizmin iyileşmesine hazırlanmak için gerekli temellerdir.”

En son yapılan UNWTO Uzmanlar Paneli anketi sonuçlarına göre, 2021 karmaşıklığını koruyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı (%45), geçen yıla göre 2021 için daha iyi beklentiler öngörürken, %25 benzer bir performans bekliyor ve %30 daha kötü sonuçlar bekliyor. Ayrıca ankete katılanların %50’si, Ekim 2020’deki %21 oranına kıyasla, artık yalnızca 2022’de bir toparlanma olmasını bekliyor. Katılımcıların geri kalan yarısı, Ekim 2020 anketinde gösterilen beklentilerin altında olsa da, 2021’de potansiyel bir toparlanma görüyor (%79’luk bir kısım toparlanmadan ümitli).

UNWTO Uzmanlar Panelinden çıkan diğer bir sonuç ise; turizm faaliyetleri yeniden başladığında, iç turizm ve ‘cittaslow’ deneyimlerine ilginin artacağı yönünde. Yani insanlar açık hava ve doğa temelli turizm faaliyetlerine yönelecekler.

Uzmanların çoğu, 2023’ten önce salgın öncesi seviyelere bir geri dönüşün olacağını düşünmüyor. Aslında, ankete katılanların %43’ü 2023’ü işaret ederken, %41’i 2019 seviyelerine dönüşün yalnızca 2024 veya daha sonra gerçekleşmesini bekliyor. UNWTO’nun 2021-2024 için genişletilmiş senaryoları, uluslararası turizmin 2019 seviyelerine dönmesinin iki buçuk ila dört yıl sürebileceğini gösteriyor.

Asya ve Pasifik (-%84) salgından etkilenen ilk bölge ve şu anda yürürlükte olan en yüksek düzeyde seyahat kısıtlamalarına sahip bölge. 2020’de varışlarda en büyük düşüşü kaydetti (300 milyon daha az). Orta Doğu ve Afrika %75 düşüş kaydetti.

2020 yazında küçük ve kısa ömürlü bir canlanmaya rağmen Avrupa, gelenlerde %70’lik bir düşüş kaydetti. Bölge 2020’de 500 milyondan fazla daha az uluslararası turist ile mutlak anlamda en büyük düşüşü yaşadı. Amerika ise uluslararası gelişlerde, yılın son çeyreğinde biraz daha iyi sonuç alarak seneyi %69’luk bir düşüş kaydederek kapadı.

Kaynak: https://www.unwto.org/news/2020-worst-year-in-tourism-history-with-1-billion-fewer-international-arrivals

The following two tabs change content below.

İlker Korkmaz

MICE Profesyoneli - Yeni Ekonomi Derneği
Haliç Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü mezunudur. RenpaLab Kurucu Ortağıdır.

YORUM YAPILMADI

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir